dinsdag 8 januari 2008

Het wordt een mooi jaar...

Een nieuw jaar, en nieuwe hoop op een betere samenleving! Dat het begin van het Christelijk nieuwe jaar niet overeenkomt met die van het islamitische zal wel de reden zijn dat de goede voornemens van radicale moslims nog even op zich laten wachten. Een greep uit de nieuwsberichten van de laatste weken geeft in ieder geval geen blijk van meer tolerantie tegenover de ongelovigen en zondaars.Zo werd het de kunstenares Sooreh Hera begin december nog even duidelijk gemaakt dat vrijheid van meningsuiting niet geld voor mensen die kritiek hebben op de islam in Nederland. Haar foto's over de hypocrisie tegenover islamitische homo's vielen niet in de smaak bij een aantal rechtgeleide fundamentalisten en werden daarom onmiddellijk door de directie van het Gemeente Museum in Den Haag geweigerd voor een expositie. Een knap staaltje politiek correct denken van het kunstminnend bestuur.

Dat de grondwet weer even opzij moet voor de dreiging van islamitisch geweld is natuurlijk een bijzaak. Sooreh is sinds begin december ondergedoken uit angst voor een aanslag op haar leven.Maar het kan nog erger. In Pakistan werd de enige kans op democratie keurig netjes de grond ingeboord door de brute moord op Benazir Bhutto. Opvallend is de berichtgeving die onmiddellijk 'grote vragen' stelde bij de achtergrond van de plegers van de aanslag. Hoewel het voor een ieder die enige kennis heeft van het politieke drama dat Pakistan heet, overduidelijk is dat de aanslag werd gepleegd door radicale moslims, werd in het Westen onmiddellijk de mogelijkheid geopperd dat het misschien wel eens een politieke aanval was geweest van de zijde van Musharraf en Co. Zelfs nadat de aanslag officieel werd opgeëist door een woordvoerder van al-qa'ida, bleek het voor sommige Westerse media toch ongemakkelijk om weer islamitisch fundamentalisme te moeten aanwijzen als de oorzaak van een gruwelijke moord.

Het lijkt wel alsof er gedacht wordt; het kan toch niet altijd de Islam zijn? Nee, dat is waar. Niet altijd, maar kennelijk wel vaak.En dan weer terug naar ons eigen vrije landje. Op de valreep van 2008 vond ook de jongeren organisatie van Hizbu t-tahrir (HuT) het nog even nodig om duidelijk te maken dat ook in het nieuwe jaar het met de vrijheid van meningsuiting in Nederland, als het aan deze frisse jongelui ligt, niet veel beter gesteld zou zijn. In een pamflet dat in een aantal steden, deur aan deur, bezorgd werd, lieten zij weten niet gecharmeerd te zijn van de plannen van Geert Wilders om een kritische film over de Islam te maken. 'Wij tolereren absoluut niet dat de islam wordt belasterd', maakte de woordvoerder van de HuT duidelijk. In het verspreide geschrift werden, zoals gebruikelijk, een aantal koranpassages op radicale wijze uitgelegd en vervolgens opgeroepen tot 'verdedigen' van de Islam. Een ander woord hiervoor zou jihad kunnen zijn. In een van de passages die werd opgebracht (Koran: 4,140) staat dat het Moslims geboden is zich afzijdig te houden van gesprekken, waarin personen zich kritisch over de islam uitlaten. Er staat dat die afzijdigheid geboden is 'totdat' (Arabisch: hattā) de gesprekken weer ergens anders over gaan. Het vers verteld verder dat God de ongelovigen in de hel zal verzamelen, als het zover is. Er staat dus niets over actief handelen of dat moslims ervoor zorg moeten dragen dat de gesprekken beëindigen. Wat deze vrome lieden hun moslimbroeders aanpraten is een vervalsing van de voor moslims heilige tekst. Door zelf te willen handelen, gaan ze zelf op de troon van God zitten. Het zou me verbazen als deze hoogmoed door God niet meer kwalijk genomen wordt dan de onwetende kritiek van de ongelovigen. Het zal druk worden in de hel.

Het is overigens niet alleen de aanstaande film van Wilders die het mikpunt van hun actie is. 'Het gaat over 'alle vormen van belediging' tegen de islam. Dat beloofd dus een mooi 2008 te worden, aangezien er nog een aantal films en boeken zullen verschijnen die dit onderwerp aanraken. Een aardigheidje dat aangeeft dat de orthodoxe jongens van de HuT wel degelijk meegaan met hun tijd, is het feit dat ze naast de pamfletten ook een heuse website hebben gelanceerd om het initiatief wat virtuele kracht bij te zetten. Op de website kunnen bezoekers een petitie tekenen tegen het lasteren van de islam. Na enkele dagen stonden er al zo'n twee duizend reacties, de meeste afkomstig van mensen die op grond van hun achternaam waarschijnlijk een islamitische afstamming hebben, maar ik kwam ook een groot aantal overduidelijk Nederlandse namen tegen. Ik vraag me af of deze mensen enig idee hebben wat ze daadwerkelijk ondertekenen? Ik vraag me af of zij weten welke ideeën de HuT nastreeft? Ik vraag me af of zij door hebben dat dit het equivalent is van het ondertekenen van een NSB petitie tegen kritiek tegen het Nazi regime in 1938. Want dat is het kaliber van de HuT. De groepering waarvan de naam in het Nederlands 'bevrijdingspartij' betekent (en niet partij van de vrijheid, zoals het AD zo onzorgvuldig vermeldde), is een organisatie die het Westen wil islamiseren, bevrijden van het ongeloof. Zo strijden ze voor invoering van het kalifaat, zijn ze tegen democratie, tegen vrijheid van meningsuiting, voor invoering van de shari'a en segregatie van de seksen op islamitische wijze en voor de vernietiging van Israel en de Joden. Ik vraag me af of de niet-moslims die de petitie ondertekend hebben, dit wel wisten.

Om te eindigen met een wat lichter voorbeeld van intolerantie nog een aardig staaltje Saoedische gastvrijheid en religieuze dwingelandij. De Franse president Sarkozy, die deze maand voor het eerst een staatsbezoek zal brengen aan Saoedi Arabie, werd dringend verzocht zijn verloofde, het ex-model Carla Bruni, vooral niet mee te nemen naar het oerislamitische land omdat ze niet getrouwd zijn. Dat zou een regelrechte belediging zijn van de wetten van Allah en is daarom niet toegestaan. Het feit dat wij in Europa steeds onze deuren open zetten voor deze Koninklijke familie als ze weer eens naar de Franse rivièra, of het mondaine Marbella willen reizen is kennelijk niet relevant. Ook al spreken we dan over een vorst die met zo'n 45 vrouwen getrouwd is geweest, hetgeen overigens verbleekt met de meer dan 140 echtgenoten die de vorige koning (Fahd) als de zijne heeft beschouwd. Maar goed, zelfs een pitbull als Sarkozy zal wel zwichten voor de diplomatieke druk van de oliestaat. Of misschien is hij pragmatisch en trouwt hij gewoon snel met de schone brunette. Zo is het maar net; met een beetje aanpassen is er geen enkel probleem. Het belooft een mooi jaar te worden...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten