woensdag 8 augustus 2007

Baas boven baas

Het lijkt wel een pavlovreactie: iemand in Nederland heeft het lef enige kritiek te uiten op de Islam, komt er onmiddellijk een offensief van Geert Wilders. Hij kan zich natuurlijk ook niet de kaas van het brood laten eten door iemand als Ehsan Jami. Wilders heeft er kennelijk alles voor over om bekend te blijven staan als de meest strijdvaardige anti-islam held van Nederland. Ook al moet hij daarvoor uitspraken maken, waar hij als liberaal nooit achter kan staan. Enkele maanden geleden was het nog voldoende om de helft van het heilige boek van de moslims te verscheuren, nu moet het hele werk verboden worden.

Deze discussie over de Koran is natuurlijk onzin. Boeken verbieden, verscheuren, verbranden heeft geen enkele zin. Niet alleen omdat het niet praktisch en ongrondwettelijk is, maar vooral omdat het moreel verwerpelijk is. Het betekent het begin van censuur en het einde van vrijheid; iets waar de Partij voor de VRIJHEID juist voor zou moeten waken. Op de Opernplatz in Berlijn, waar in de nazi's in 1933 hun grote boekverbranding hielden, staat tegenwoordig een krachtig citaat van Heinrich Heine geschreven: 'Dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man auch am Ende Menschen'. De vooruitziende blik van Heine is op pijnlijke wijze realiteit geworden. Het is daarom dat de uitspraak van de heer Wilders duidelijk meer te doen is geweest om politiek gewin dan om een daad te stellen voor de vrijheid. Het had hem meer gesierd de helft van zijn veiligheidsmensen af te staan aan Jami, die voor hem een medestrijder voor de vrijheid is.
Ook de vergelijking van Wilders met Mein Kampf is vreemd. Als hij de Koran zo slecht vindt, net als het boek van Hitler, verbied het dan niet! Laat juist iedereen het lezen. Elk normaal mens zal de belachelijkheid van de inhoud begrijpen en het gedachtegoed naast zich neerleggen. Een boek verbieden maakt het voor sommigen juist des te interessanter. Dat er mensen zijn die, gedreven door haat, frustratie, racisme en andere narigheden, conflicten aangaan men anders denkenden is iets van alle tijden. Deze mensen hebben niet een specifiek boek nodig. Ze vinden wel iets anders of, net als Hitler, schrijven er zelf een.

Het is jammer dat een partij met een toch aanzienlijke steun onder de Nederlandse bevolking zich politiek belachelijk maakt door dit soort uitspraken. Als het ego belangrijker wordt dan de boodschap verliest men het doel uit ogen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten